Balladyna - test znanja čitanja

"Balladyna" je drama u pet činova koju je napisao jedan od nacionalnih spikera - Juliusz Słowacki. To je ujedno i ime glavnog junaka ovog djela, ljubomorne i nemilosrdne fatalne žene. "Balladyna" je u školskom kanonu čitanja već dugi niz godina, pa je njezino znanje neophodno. Poznajete li dobro "Balladynu"? Provjerite se u našem testu!

Pogledajte film: "Visoke ocjene po svaku cijenu"

1. O čemu govori "Balladyna"?

Pjesma "Balladyna" drama je o žudnji za moći, ljubomori i postajanju kriminalcem. Govori o tome koliko daleko možete ići da biste postigli svoj cilj; o početnom trijumfu zla nad dobrom.

To je jedna od najkrvavijih drama Słowackog, u čijim su djelima gotovo svi junaci okrutno ubijeni. U svom se djelu autor opetovano poziva na djela drugog engleskog dramatičara, Williama Shakespearea, parodirajući njegovu konvenciju i poigravajući se s njom.

U "Balladyna" možete vidjeti odjeke "Macbeth", "San ljetne noći" ili "King Lear". Słowacki se ugleda na engleskog književnika i istodobno mu se ruga.

Ispod je 15 pitanja za čitanje. Na kraju donosimo točne odgovore. Koliko bodova možete dobiti? Raditi!

Čitanje za maturu 2020

Čitanje mature na poljskom jeziku sastavni je dio ispita. Ove će godine to sigurno biti ...

Pročitaj članak

2. Balladyna - test

1. Kako se zvala Balladynina sestra?

a. Staszek b. Alina c. Goplana

2. Za čiju su se naklonost sestre borile?

a. Kirkor b. Henry c. Grabca

3. U koga je bila zaljubljena Goplana?

a. U Grabcu b. U Filonu c. U Kirkoru

4. Gdje je Słowacki napisao "Balladyna"?

a. U Beču b. U Ženevi c. U Sankt Peterburgu

"Romeo i Julija": sažetak drame

Romeo i Julija, o kojima ćemo raspravljati u ovom članku, drama je Williama Shakespearea. Komad je ...

Pročitaj članak

5. Kako je Balladyna umrla?

a. Otrovana je b. Od mača c. Udarila ju je munja

6. Pustinjak je zapravo bio:

a. Pjast b. Popiel III c. Krak

7. Čime je Balladyna prekrivala rodni znak na čelu?

a. Crna traka b. Crveni šal c. Bijeli veo

8. Zašto je Balladyna ubila svoju sestru?

a. Željela je više malina da pobijedi na natjecanju b. Jer je poludjela c. Bila je to nesreća

9. Tko se zaljubio u pokojnu Alinu?

a. Grabiec b. Kirkor c. Filon

10. Tko je bio Grabiečev otac?

a. golfer b. postolar c. Baker

11.Što je planirala Balladyna ako njezina vojska izgubi?

a. Optužite nekoga nevinog za zločin b. Počiniti samoubojstvo c. Otrov Kirkor

12. Od čega je napravljen vijenac Goplane?

a. Jaglaci b. Morske alge c. Lastavice

13. Tko je bio posudba iz Grabiecovog automobila?

a. Boruty b. Mefisto c. Sotona

Proširena matura: poljski. Koja su pravila za ispit?

Proširena matura (poljski je jedan od najčešće polaganih ispita u ovoj formuli) je ...

Pročitaj članak

14. S čim su povezane ubrane maline?

a. S ružama b. S crvenim usnama c. Krvlju

15. Iz koje je obitelji Balladyna došla?

a. Od plemstva b. Nije navedeno c. Sa strane zemlje

Točni odgovori:

1 - b; 2 - a; 3 - a; 4 - b; 5 - c; 6 - b; 7 - a; 8 - a; 9 - c; 10 - a; 11 - b; 12 - c; 13 - b; 14 - c; 15 - c.

Oznake:  Obitelj Kuhinja Dijete